Video bolje prodaje

objavljeno: 08. veljače 2017. / vrijeme potrebno za čitanje: 5 minuta

Svatko tko radi bilo što vezano uz marketing i oglašavanje, i prati razne blogove vezane uz takve sadržaje, zna da je video već dugo vremena IN. A sudeći prema svemu, tako će biti još dugo vremena. Dovoljno je da pogledate najpopularnije društvene mreže – sve imaju mogućnost objavljivanja videa: Facebook, Instagram, Twitter… I ne samo to, video im postaje dominantan. Facebook primjerice značajnu prednost daje upravo videu, pa je tako organski doseg videa znatno veći od klasičnih objava s fotografijom. Isto vrijedi i kod plaćenih Facebook oglasa – gotovo je sigurno da će kampanja koja koristi video imati bolje rezultate od klasičnih oglasa.

73% spremnije kupiti proizvod ako pogledaju video

Zašto je video tako popularan? Odgovor je zapravo dosta jednostavan – zato jer ljudi vole video! Svako malo objave se rezultati nekog novog istraživanja u kojem se pokaže da je video pravi eliksir bolje prodaje i učinkovitijeg marketinga. Što kažete na ovaj podatak – 73% ispitanika* izjavilo je da je spremnije kupiti proizvod ili poslati upit ukoliko prije toga pogledaju video koji opisuje proizvod ili uslugu. Isto istraživanje pokazuje da 58% ispitanika* smatra brend koji koristi video vjerodostojnijim. Ako malo bolje razmislimo o tome, možemo pretpostaviti da je tome tako jer je dojam da tvrtka koja izradi svoj promotivni, ili explainer video, više vjeruje u svoj proizvod pa je uložila dodatni trud da ga još bolje predstavi. A ako kupac ima dojam da tvrtka vjeruje u svoj proizvod, onda će i on sam biti skloniji imati više povjerenja u tu tvrtku. Drugo moguće objašnjenje je u tome što gledajući video, gledatelj nesvjesno ostvaruje određenu intimnost/bliskost sa brendom, više se “uživi” u priču koju mu video prikazuje. Ne vjerujete u to? A zašto se onda toliko uživite u filmove? Princip je zapravo isti ;)

Video će postati poput web stranica – ako ga nemaš, ne postojiš

S obzirom na ogromnu popularnost videa, koji neprestano raste i postaje dominantan sadržaj na internetu, za očekivati je da će video uskoro doći u istu fazu u kojoj su donedavno bile web stranice – ako ga nemaš, to je kao da niti ne postojiš! Ako se sva ova istraživanja uzmu sa zrnom sumnje, pa čak i da te postotke značajnije umanjimo, bilo bi gotovo suludo odbaciti mogućnost korištenja videa u marketingu. Tim više što trošak video produkcije više nije tako visok kao nekada, a da ni ne govorimo o tome da s malo boljim pametnim telefonom možete snimiti pristojan video. Primjerice, dovoljno je da snimite desetak sekundi videa u kojem ćete prikazati svoje prostorije, djelatnike, ili sami proizvod i to je to. Podijelite ga na Facebook stranici ili Instagramu i već ste učinili veliki korak naprijed. Naravno, za kvalitetniji promotivni video ipak se obratite profesionalcima.

Video je glavna faca u gradu. I ne misli se povući

Jednom kad izradite svoj promotivni video, nebrojene su mogućnosti korištenja – postavite ga na web stranicu, na Facebook stranicu, na Youtube… Rezultati neće možda odmah biti u obliku strelovitog porasta prodaje, ali kroz određeno vrijeme, sigurno će se pokazati utjecaj uključivanja videa u svoje marketinške aktivnosti.
Ono najvažnije što možete i morate učiniti jednom kad izradite svoj promotivni video, jest to da ga uploadate na Youtube i otvorite svoj Youtube kanal. Za sve one koji to možda još uvijek ne znaju – Google je vlasnik Youtubea, a određena istraživanja pokazuju da je mogućnost da se pojavite na prvoj stranici Googlea poprilično veća ako na stranici imate postavljen Youtube video. Neki čak tvrde da ta brojka iznosi 53x veću mogućnost pojavljivanja na prvoj stranici!
Dakle, da zaključimo – video je glavni frajer u gradu i ne misli se povući. Na vama je odluka hoćete ga ignorirati, ili ćete postati najbolji frendovi :)

*Web istraživanje je provedeno na tržištu SAD-a na uzorku od 1014 anketiranih (s marginom pogreške +/- 3%). Istraživanje je provedeno u razdoblju 26. – 30. prosinca 2013.

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

Recent Posts
Javite nam se!

Not readable? Change text. captcha txt
Grafika koja prikazuje explainer video koncept