Kako iskoristiti promo video?

Pisali smo već o tome koliko je online video važan u današnjem marketingu, i koliko je bitno imati kvalitetan promo film. U ovom tekstu ukratko ćemo objasniti koje korake je potrebno poduzeti nakon isporuke finalnog videa, i kako najbolje iskoristiti promo film. Ne mislimo puno komplicirati, ili otkrivati nekakve velike SEO tajne i sl. Cilj ovog teksta je pomoći ljudima koji su upravo izradili svoj prvi promo film i sad jednostavno ne znaju što točno s njim učiniti.

Dakle, pogledajmo koji su to koraci:

1. Upload na Youtube

Da, nismo vam upravo otkrili toplu vodu, logično je da prvo svoj film trebate uploadati na Youtube. I kad smo već kod toga, da razjasnimo jednu stvar: uploadanje filma direktno na svoju web stranicu je veliki NE, i nećemo puno ulaziti u detalje zašto je to tako. Jednostavno, Youtube je sa razlogom broj 1 video servis u svijetu.

savjet: prilikom uploadanja, označite vaš video kao “privatan”, tako da tek kad budete sto posto spremni za javnu objavu videa, možete video učiniti vidljivim svima tako što ćete ga staviti na “javan”.

Postoji jedna bitna stvar kod uploadanja videa na Youtube: video mora biti optimiziran za tu namjenu.

samopromocija: Studio Dei zato svojim klijentima dostavlja i verziju filma optimiziranu za Youtube, kako se naši klijenti ne bi zamarali sa kodecima, formatima, bitrateima itd.

2. Najava filma na društvenim mrežama

Prije nego svoj video postavite na svoje web stranice, i na društvene mreže, dobra je opcija postaviti samo nekoliko fotki iz videa kao svojevrstan teaser. U tom slučaju, vaša najava nadolazećeg filma, zainteresirati će vašu fan bazu i ljudi će vas lajkati čak i prije objave samog videa. U ovom koraku cilj je jednostavno zainteresirati ljude za nadolazeći promo video, a što je bolje za to od objave na Facebooku, Tweeteru, Instagramu i sl.

Ne mora to biti samo jedna najava nadolazećeg filma. Ovisno tko vam snima promo film, možete ekipu zamoliti da vam izradi nekoliko behind the scenes fotki koje možete odmah nakon snimanja materijala postaviti na svoje društvene mreže. Nakon toga, desetak dana prije objave samog videa možete objaviti jednu dobru fotku iz samog finalnog videa. I završno, dan ili dva prije objave samog filma, možete objaviti još jednu fotku kao onaj finalni teaser.

samopromocija: Studio Dei uz finalan video, i video optimiziran za Youtube, svojim klijentima dostavlja i desetak fotki iz filma, u visokoj rezoluciji. Upravo za navedenu namjenu. Ako nas pristojno zamolite, može i više od desetak :)) A može i pokoja behind the scenes.

3. Embedanje videa na svoju web stranicu

Nakon što ste najavili svoj promo film na društvenim mrežama, i nakon što procijenite da je idealan trenutak za javnu objavu, možete video embedati na svoju web stranicu. Najbolje je da taj dio posla prepustite svom web administratoru, koji će se pobrinuti da se vaš video što bolje uklopi u vašu web stranicu. Samom činjenicom da ste upravo embedali Youtube video na svoj web, biti ćete bolje indeksirani na Googleu!

4. Objava na društvenim mrežama

Sada je pravi trenutak za objavu na društvenim mrežama. Objavite svoj video na Facebooku, Tweeteru i bilo kojoj društvenoj mreži koju koristite. Vaš video u ovoj fazi prikupit će početni broj lajkova i shareova, prvenstveno od vaše trenutne fan baze. U ovoj fazi, zaista nitko ne može garantirati da će vaš video postati viralni hit, i da će prikupiti desetke tisuća klikova. Puno toga ovisi o samom videu – koje je kvalitete, kojoj publici se obraćate, kakav je sadržaj, koliko jaku fan bazu imate na društevnim mrežama i sl. No to čak ni nije toliko bitno, ono što je bitno je da što veći broj ciljane publike vidi vaš video, a za to ćete se ipak morati malo više potruditi. Više o tome u slijedećem koraku.

5. Promotivne kampanje na društvenim mrežama

Kao što smo rekli, najvažnije je da vaš video pogleda što veći broj korisnika iz vaše ciljane skupine. Recimo to ovako, ako se vaša tvrtka bavi proizvodnjom dječje hrane – vama je u interesu da vaš video pogleda što veći broj mladih roditelja, potencijalnih kupaca vaših proizvoda. Ako se pitate kako to postići, naš odgovor je: Facebook kampanje. Ukratko, putem Facebook kampanje, možete kreirati oglase u kojima ćete točno odrediti ciljanu skupinu. Temeljem parametara koje postavite, Facebook će vaš oglas prikazivati točno određenoj skupini ljudi.

Ovdje nećemo ulaziti u detalje kreiranja Facebook kampanje, jer to ipak nije naša specijalnost. Ali ako se malo potrudite i proguglate kako se te kampanje kreiraju, prilično smo sigurni da ćete kampanju moći kreirati sami.

Zaključak:

Izrada promo filma jedna je od najboljih stvari koje možete napraviti za svoju tvrtku ili proizvod. Ali tek sa isporukom gotovog filma počinje prava kampanja, u kojoj morate biti organizirani i strpljivi. Čak i ako se ne odlučite za posebne reklamne kampanje putem facebooka, i jednostavno stanete na našem četvrtom koraku, već ste učinili jako puno. Sada imate promo film koji će umjesto dosadnih redova teksta, ispričati priču o vašoj tvrtki, proizvodu ili usluzi. A ako se odlučite i na peti korak, te uložite nešto vremena i novca, vaš video garantirano će doprijeti do vaše ciljane skupine. A to je upravo ono što želite, zar ne?

Recent Posts
Javite nam se!

Not readable? Change text. captcha txt